Jaká byla Permakulturní konference 2023 o odolnosti?

Tématem listopadové permakulturní konference byla letos ODOLNOST. Sešli jsme se už tradičně v prostorách Stájí, tedy největšího sálu na Toulcově dvoře v Praze. Permakultura CS vydává a prodává tematické publikace, takže knižní obchůdek tu samozřejmě nechyběl. Měli jsme tu i dětský koutek pro ty nejmenší návštěvníky a pro odpočinek dospěláků.

Během příprav vznikl veselý fotokoutek se spoustou cedulí a orámovaný větvemi (které zbyly z prořezávání na jedné zakázce) a tak si mohli návštěvníci dostatečně kreativně pohrát a pak se pochlubit s fotkou, třeba i na sítích. Další oblíbenou součástí konference je malé tržiště, kde najdete jak rostliny a semena, tak i ruční výrobky, háčkované šátky, med, domácí kosmetiku, jedlé produkty nebo náměty na vánoční dárky, a zboží tu můžete směňovat mezi sebou, za služby anebo vyměnit za peníze.

Rozmanitý program začal už v pátek

Potkáváme se, abychom oslavili, co se nám daří a naplánovali třeba do budoucna nové aktivity. A tak páteční program začal představením spolku a informacemi o tom, co se událo za rok od minulé konference. Například o nových přírůstcích mezi knihami anebo na naší Mapě ukázkových permakulturních projektů. Také jsme slavili novou držitelku Ceny Oskeruše, kterou se stala Magdalena Všetečková, a to za podcast Zahradní dobrodružství.

Pak nám Katka Horáčková vyprávěla o návštěvě v lesní zahradě Grahama Bella ve Skotsku, která má za sebou už 30 let existence dospěla do stádia, kdy není tolik třeba sázet, ale naopak je třeba ji prořezávat a udržovat tak, aby v ní bylo dostatek světla pro jedlé trvalky. Legendární The Cottage Garden Katka letos navštívila, přestože její zahradník už není mezi námi. A jako správná lesní zahrada, stále poskytuje spoustu jídla a dalších produktů.

Na mapu ukázkových permakulturních projektů letos přibylo 8 nových míst a některé z nich jsme pozvali k představení svojí cesty k permakulturnímu ráji. Při prezentacích je vždy krásné vidět, jak je každá jednotlivá cesta jedinečná a rozmanitá, a to přesto (anebo právě proto), že stojí na stejných základech. A tím jsou permakulturní etika a permakulturní principy. Všechny projekty najdete tady www.permakulturacs.cz/projekty, a také letos jsme byli oblaženi dortem od Renaty Trtíkové, který byl zaprvé originální, pak také veganský a bezlepkový!

Linda Blättler po krátkém úvodu na téma co je to odolnost (a také pružnost, resilience, resistence….) vedla živou diskuzi o tom, co pro nás tento pojem znamená a jak budujeme odolnost v našich zahradách a životech. (Mimochodem, Linda je také jedním z nových projektů na mapě – a to Ú-žasná zahrada.

Zlatým hřebem pátečního programu byla veřejná premiéra filmu o lesních zahradách nazvaná Příběhy lesních zahrad, který byl natočený na českých a moravských pozemcích, s různou velikostí i způsobem založení. Tvůrci zahrad, zmíněných ve filmu, byli přítomni, takže následovala beseda a mohli jsme se doptat na vše, co nás zajímalo. Vše o filmu se dozvíte na webu www.lesnizahrady.cz. Ve filmu zazněla také poprvé píseň “V plné kráse” od Jana Audrlického a bylo velmi milé, že její autor přišel i se svou kytarou! Večer jsme tak mohli nejen hodnotit film a svoje zahrady, ale také zaposlouchat se do autorské tvorby a pak si společně zazpívat Modlitbu pro Martu, protože byl přeci 17. listopad ! Hudbu najdete na webu www.thelandscapes.cz

Sobotní den plný odolnosti

V sobotu jsme začali v devět ráno, programem nás provázela Bára Hernychová, která kromě toho, že píše pro Pravý domácí a moderuje, tak také v rámci lesní terapie chodí s lidmi do přírody, kde mohou společně nechat odplavat stres a obnovovat vztah k volné přírodě.

Prvním sobotním řečníkem byl Petr Růžička, který nás provedl meditací, protože když se mluví o odolnosti, je klíčová odolnost každého jedince, každého z nás. Prvních 15 minut jsme tedy krásně dosedli a regenerovali svoje buňky.

Honza Oulehla , sadař z Vysočiny, nás provedl tématem Odolná krajina, výsadby pro budoucnost, který nás pozval i do podcastu Krajinou ovoce. Spojil ve své prezentaci jak praktickou zkušenost z vlastního pozemku, tak i odborný vědecký pohled na proměny krajiny v době klimatických změn.

Ekonomika dobrého života bylo téma přednášky Báry Bakošové z platformy Re-set. Mluvila o ekonomice a o tom, jak negativní vliv na klima a na lidi má paradigma neustálého ekonomického růstu. Bára je aktivní v brněnském družstvu Tři ocásci, které kromě cateringu pro veřejnost poskytuje zajímavé zázemí i pro svoje členy a viděli jsme zajímavý příklad toho, že kromě nakupování za těžce vydělané peníze je možné i sdílet, půjčovat si, vyměňovat i jinak naplňovat své potřeby.

Pak následovala beseda se všemi přednášejícími ranního bloku, protože z minulých let víme, že lidé mají zájem a hodně se ptají. A otázek z publika opravdu málo nebylo.

Městské zahradničení je téma Štěpána Říhy, který stojí za pražskou komunitní zahradou Metrofarm i za projektem Metropole v Jinonicích. Štěpán nám také předložil inspirativní vizi a možnost hospodaření na městských pozemcích v Praze, protože hlavní město má v majetku spoustu zemědělských pozemků, u kterých mají zájem na tom, aby byly obhospodařovány ekologicky. K tomu nestačí dobrá vůle města, jsou potřeba i lidé, kteří se budou chtít a umět městským zemědělstvím zabývat.

Lenka Hřibová přijela ze Semil s prezentací Odolnost neroste v hlavě a v moři informací, hlavně ve vztahu k permakultuře a k odolnosti a představila nám lesní rodinné centrum Semínko země. Připomněla, že děti si dokážou krásně hrát v přírodě, že nepotřebují ty hromady hraček, kterými je zahrnujeme. Méně je často více a příliš mnoho (kupovaných, průmyslově vyrobených) hraček vytváří chaos a stresové prostředí, kde se špatně hraje.

Nejvíce dotazů na tyto dva řečníky bylo v rámci diskuse na sdílený chov slepic.

Oběd jsme si mohli dát v místní jídelně Toulcova dvora, kde dokážou uvařit i vegansky a příjemným bonusem je i fakt, že tu fungují jako sociální podnik zaměstnávající lidí se zdravotním znevýhodněním.

Po obědě byly pokřtěny dvě nové publikace s tématem Minimalismus Permakulturní principy. Patří do edice Klíče k soběstačnosti a jsou už teď dostupné v eshopu. Klíč 10 – Jak žít minimalisticky jsme pokřtili s jednou z autorek Markétou Jánskou (www.zijememinimalismem.cz), a druhý Klíč 19 – Permakulturní principy, který je vlajkovou lodí spolku jsme pokřtili biouhlem.

Další blok měl Petr Růžička s tématem klimatického koučování. Jak souvisí koučování s permakulturou? V obojím hrají důležitou roli hodnoty. Je velký rozdíl, jestli kouč podporuje člověka ve snaze bezohledně vydělat co nejvíc nebo jestli pomáhá lidem, kteří tvoří projekty chránící životní prostředí.

Na podobné téma mluvila permakulturní koučka Karolína Chovancová, která žije se svou rodinou doslova v Permaráji. Své prezentaci dala název Odolné já aneb jak může permakultuře pomoct koučování, a dozvěděli jsme se, jak krotit našeho osobního slona.

Pak se slova ujala Vlasta Hlinková z projektu Zahradní lázně Hasina se záměrem povzbudit a inspirovat. Nezaseknout se na perfektnosti a raději si proces tvoření užít a brát ho víc jako hru. Její optimistický příspěvek měl název Odolná permakulturní cesta – síla individuálního úsilí.

Další půlhodinu jsme opět měli možnost ptát se přednášejících z odpoledního bloku prezentací.

Peter Hába byl pozván s tématem Resilience lokality a člověka (v ní) v rámci změn systému a toho, co znamená resilience a odolnost z hlediska člověka, jeho těla a okolního prostředí. Petra známe z přednášek na Akademii soběstačnosti a jeho záběr je velmi široký, přes byliny, technologie, světlo, energie, až po stavby. Také jeho zahrada je na naší mapě pod názvem Zahrada pro budoucnost

Od pěti hodin dostala prostor Patricie Pavlovská ze slovenské Školy permakultury s tématem Voda na pozemku. Patricie v permakultuře vyrostla, jejím otcem byl Karol Končko, který přinesl permakulturu do tehdejšího Československa. Patricie žije a pěstuje na suchém pozemku, kde je hlavním tématem zachycování a využívání vody, což je pro hospodaření v době klimatické změny velmi důležité. Ve svém příspěvku však také často zmiňovala důležitost podpory svého okolí, tedy vztahů ve vesnici i ve společnosti, ve které se vyskytuje. Nejen terénními pracemi se buduje dobrý projekt!

Další vstup měl opět Petr Růžička, název jeho prezentace byl Stres, resilience a permakulturní principy, ve kterém shrnul, jak důležitá je pro všechny Zóna 00, kterou v permakultuře nazýváme samotného člověka a péči o sebe.

Po tak bohatém programu jsme si zasloužili trochu zábavy. Nejdříve to byla tombola, která je už tradičně bohatá na ceny, které jsou samozřejmě v permakulturním duchu: nářadí, osivo, výpěstky, časopisy nebo knihy, vše tématické. Večer se pak plynule přehoupl do zábavy, povídání a sdílení.

Nedělní workshopy

V neděli jsme začali malou rozcvičkou a občerstvením u Stolu hojnosti. Ten byl mimochodem letos zase velice barevný a sbíraly se recepty ke všem těm dobrotám, které lidé přinášeli, záložní tým mazal za oponou, a ochutnávání tedy nemělo konce.

První nedělní přednášku/workshop měla Katka Horáčková a tématem bylo osivaření, tedy pěstování, sběr a uchovávání semen. Kromě teorie jsme mohli vyzkoušet trošku praxe při čištění osiva.

Aktuálně se k nám připojila i Klára Hrdá ze sítě semínkoven s poněkud méně optimistickým vstupem, a to se současnou hrozbou nové legislativy a povolení pěstování a používání GNT osiv pro pěstování v Evropě. Následkem toho se formovala pracovní skupina, která se bude snažit vznést dostatek odporu a přinést informace do veřejnosti, aby tohle povolení neprošlo. Zatím můžeme podepsat petici na prozkoumání nového návrhu tady: Raise-our-forks-for-diversity!

Dalším tématem bylo Ovoce pro budoucnost a přednášejícími byli Vojta Ptáček, Kristina Kadlecová a Zdeněk Buzek. Všichni jsou odborníci na ovocné stromy a odrůdy, a přišli se spoustou informací i praktických zkušeností. Mezitím už na stolech čekala výstavka několika desítek odrůd jablek a hrušek – i s ochutnávkou některých z nich. Zajímavostí byla oskeruše, málo známé ovoce s jedlými plody, které sice nevypadaly nijak atraktivně, ale byly moc dobré, chuť mi připomínala hrušku.

Po obědě nám Míša Thomas přinesla svoje zážitky ze Summitu o lokální budoucnosti v britském Bristolu. S úžasnou energií vyprávěla o setkání se světovými osobnostmi jako jsou Helen Norberg-Hodge, Charles Eisenstein a spoustě další. Zaujala mě jedna hezká myšlenka, že permakultura je králičí nora, přes kterou se lidé mohou probouzet do nového světa. Její přednáška je plná zajímavých odkazů, a tak ji připojujeme rovnou sem. (ke stažení).

Po všem tom poslouchání a vstřebávání informací jsme dostali slovo i my v publiku. Po celou dobu víkendu přibývaly na flipchartech v sále tipy na odolnost, a tak jsme se rozdělili do čtyř skupin podle čtyř hlavních témat. Hledali jsme cesty k vlastní větší odolnosti a zapisovaly své náměty na velké papíry, abychom je mohli odprezentovat ostatním. Vzniklo z toho takové pěkné shrnutí celého dlouhého víkendu a přání do budoucna. A pak už jsme se začali loučit a rozcházet, samozřejmostí permakulturních setkání je, že společně uklízíme prostory a co se bude dát použít napřesrok, tak samozřejmě zachováme.

Konference byla nejen zdrojem spousty informací, ale neméně důležitá a příjemná je i ta neformální část, potkávání, povídání s známými a seznamování se s novými lidmi. Z takových neformálních diskuzí a sdílení se pak rodí nové projekty a nové nápady.

A tady se hodí poděkovat všem dárcům a partnerům konference:

Akademie soběstačnosti zajišťuje přímý přenos a záznam
Zahradní OLLA od www.zahradniOLLA.cz

předplatné časopisu Sedmá Generace www.sedmagenerace.cz
publikace a knihy od Permakultura CS
balzámy na tělo i na duši od www.permajoga.cz
fixy a popisovače od Centropen
knihy od Nakladatelství Kazda
biouhel a další uhelné produkty od CirkusC.cz
BIO OSIVO od www.permaseminka.cz

časopisy Živé zemědělství od Farmářská škola
poukaz na mokřadní rostliny www.beno-biotech.cz
olivový olej a fíky od Ekocentrum Divočina www.olivovyolej.net
domácí dobroty od Ukázkového permakulturního projektu Zahradní lázně Hasina

poukaz na zahradnický kurz ve spolku Malá jižní stráň
poukazy na cestu Lesní mysli s Barborou Hernychovou www.lesnimysl.cz

ploskořezy od PermaPřéma
Látkové vložky a Klenotky od Aluchy – www.alucha.cz
bylinkové a pravé čaje v biokvalitě od Sonnentor
mykorhiza od Symbiom.cz
praktické vybavení do zahrady i domácnosti od PlastiaCZ
prostokořenné růže od Pelcovi Růže

chléb nám letos dodá Pekárna Kabát
biochar a hnojník od Dr.Uhli
keře s bobulemi pro ptáky od Zahradnictví ČZU v Kostelci nad Černými Lesy
knižní novinky od Aleny Gajduškové
adventní věnec od Zahrady Radost

letošní čtvrtletníky od Pravý domácí
bylinkové čaje a balzámy od Leros
meditace a hudba na CD od Petra Růžičky
knížky od Nakladatelství Dharmagaia
svíčky ze včelího vosku od projekty U Bezinky
dřevěné výrobky od projektu Sluneční sad
hrábě a med od Dáši Haladové

vína z Kobylí nám věnovali:
Herzánovi, Rusňákovi, Čotek a synové, Oldřich Mikulica a Ondřej Brdečko

stejně tak děkujeme
za všechny dárky od hostů a návštěvníků konference

Naviděnou se těšíme v příštím roce ve dnech 15. – 17. 11. 2024