Permakulturní konference 2022 PŮDA – část první

Půda je nesmírně důležitá, závisí na ní naše přežití, přitom ji spousta lidí považuje za samozřejmost. Ne tak permakultura, v té je kvalitní živá půda ústředním tématem. Byla i tématem letošního ročníku permakulturní konference, kterou pořádá PermakulturaCS každoročně v listopadu. Už tradičně se scházíme na Toulcově dvoře v prostorách bývalých stájí, což je sál, který zatím stačí, ale pro více než stovku přihlášených začíná být skoro těsný.

Členové a příznivci organizace se scházejí už v páteční podvečer, protože jsme z různých koutů naší krásné země a je milé potkat se s lidmi, se kterými cítíme blízkost, i když od sebe bydlíme daleko. Navíc je to i příležitost si povědět, co kdo dělá nebo plánuje a návzájem se pozvat na různé zajímavé akce.

Sobota patří přednáškám. Hned první byla krajinná architektka Klára Salzmann z ČVUT s tématem, jak spolu souvisí půda a krajina. Zejména tedy zemědělská půda, jejíž stav se u nás stále zhoršuje.

Mojmír Vlašín je specialista na faunu, tedy různé obojživelníky a další drobné živočichy, o kterých ani nemusíme vědět, protože oni o naši pozornost ani nijak zvlášť nestojí. Za to ale rádi využijí míst, která jim jako úkryty v zahradách připravíme, vůbec to nemusí být nic sofistikovaného, stačí nechat přírodu nerušeně “konat”. Z permakulturního designu známe pojem zóna 5, což je ta část pozemku, kterou nijak nevyužíváme ani neudržujeme, necháváme ji zcela přírodním dějům.

Další přednášku měl Jaroslav Záhora z Mendelovy univerzity a seznámil nás s tím, co se vlastně v půdě děje na té mikrobiální, pro nás neviditelné úrovni.

Pak následoval příspěvek konvenčního zemědělce Borise Bílika, který nám vysvětlil co a proč se v konvenčním zemědělství dělá.

Následovala přestávka na oběd, který jsme si mohli v místní jídelně na Toulcově dovře. Ta se zaměřuje na zdravé, převážně rostlinné jídlo a také zaměstnává lidi se zdravotním nebo mentálním hendikepem, takže tím, že se tu najíte, zároveň prospíváte dobré věci.

Po obědě jsme se nechali překvapit písní, a vlastně skoro hymnou s názvem Matce Zemi. Veronika Hajníková a její dvě sousedky s doprovodnými hlasy nám tuhle píseň složily pro konferenci zcela na míru, na přání organizátorky Kačky Beňové, a všechny nás chytla velmi u srdce, vpila se svým tempem do žil. Posuďte sami…

Odpolední blok začal prezentací o regenerativním zemědělství, kterou měli společně Ivana Šindelková a Lubomír Marhavý. Představili nám zásady, jako je např. nenarušovat půdu, nechávat ji stále pokrytou vegetací nebo mulčem, nepoužívat chemické látky, jako jsou herbicidy nebo pesticidy. Představili nám bezorebnou metodu, využitelnou i na velkých plochách, nejen na zahrádkách. https://biopratex.sk/

Další příspěvek byl věnovaný vermikompostování, tedy kompostování pomocí výkonných žížal. Tuto metodu, včetně nejnovějších trendů a možností zpracování třeba i kalů z čističek, nám představili Šárka Jakešová a David Kuchta z firmy Florium. https://www.florium.cz

Následoval příspěvek Viléma Řiháčka o biouhlu, což je biomasa vystavená vysokým teplotám bez přístupu vzduchu (tzv. pyrolýza) a má velmi dobré vlastnosti jako přídatná látka do půdy. Kromě toho se tak v půdě trvale váže uhlík, který tvoří mimo jiné oxid uhličitý CO2, který je jedním z hlavních skleníčkových plynů, zodpovědných za globální změnu klimatu. http://www.cirkusc.cz/

Jak si vyrobit vlastní substrát, to bylo téma příspěvku Simony Hrochové z Rodinné farmy Částkov, kde pěstují jako KPZ (komunitou podporované zemědělství) spoustu zeleniny. K tomu potřebují velké množství kvalitní a živé půdy, přitom nechtějí používat např. ty komerční substráty, které obsahují rašelinu. Rašelina je neobnovitelný zdroj a jejím využíváním v zahradnických substrátech přispíváme k ničení cenných biotopů, proto se jí v přírodních a permakulturních zahradách vyhýbáme. https://www.permakulturacs.cz/projekty/farma-castkov/

Po odpolední přestávce nastal slavnostní okamžik, představili a pokřtili jsme dvě nové publikace z edice klíč k soběstačnosti a to číslo 17 Péče o lidi a číslo 18 Půda pod našima nohama. Protože jako spolek rádi slavíme, vyhlášeni byli noví držitelé ceny Oskeruše za propagaci permakultury a ocenění si odnesli Petra Kruntorádová a Dan Barták za jejich Pravý domácí časopis. Na jeho stránkách se téma permakultury a pěstování objevuje pravidelně již 10 let. Pokračovali jsme poděkováním a oslavou a udělili čestné členství ve spolku Permakultura CS dostala letos Alena Kopřiva Chadová za dlouhodobý přínos pro naší organizaci.

Pak následovaly ukázky a diskuze na téma jak zakládat a udržovat záhony, které se zúčastnili Radka Formánková z projektu Malá jižní stráň, Eva Hauserová, Katka Horáčková z Akademie permakultury, Adéla Hrubá z projektu Zahrada na kopci, Janka Konáriková ze slovenské organizace Permakultura SK, Martin Rosenbaum z Farmy Lukava a Denisa Tomášková z CEPEI. A diskuze to byla hodně živá, přestože už jsme za sebou měli celodenní přednáškový maraton. Pokud vás toto téma zajímá více určitě se začtěte právě do nového Klíče k soběstačnosti 18 – Půda pod našima nohama, kde je tomuto tématu věnováno několik stránek a přehledná tabulka.

Posledním oficiálním bodem programu byla tombola, ve které jsou vždycky velmi zajímavé ceny. Letos to bylo například bronzové nářadí od https://www.bradac3d.cz/, padesátilitrový pytel biouhlu od CircusC, poukazy na různé kurzy, předplatné časopisů, zavařeniny a sirupy nebo knihy. (celý seznam dárců do tomboly najdete dole pod článkem).

Večer pokračoval neformálním programem, povídáním, spřádáním plánů na různé zajímavé budoucí aktivity a došlo i na zpěv, několik kytar a housle.

Neděle začala společnou rozcvičkou a pak jsme se věnovali permakulturním organizacím, té naší české i té slovenské, se kterou máme velmi dobré vztahy. Seznámili jsme se s projektem Farmářská škola, což je příležitost pro každého, nejen pro mladé, naučit se o eko zemědělství v praxi přímo na farmách, a třeba e mu v budoucnu i věnovat. Dalším pozvaným byli zástupce svazu DemeterCS, kteří spojují biodynamické farmáře a také vinaře v ČR, a kteří aktuálně sbírají podpisy pod petici proti nové snaze neoznačovat potraviny obsahující nové GMO.

Pak se představili noví (i stálí) členové naší Mapy a sítě ukázkových permakulturních projektů, což jsou místa, kde se s úspěchem praktikuje permakultura a kde jsou ochotni se o své zkušenosti podělit. Všechny také najdete na webu www.PermakulturaCS.cz/projekty. Letos se představili Adéla Hrubá se svou Zahradou na kopci, Lenka Černá s projektem U Bezinky, Vlasta Hlinková a její Zahradní lázně Hasina, Simona Hrochová s rodinnou farmou v Částkově a Marcel Malypetr ze Zemělodi Ječinák. Jejich prezentace jsou vždy přehledem toho, jak se dostali k místu, kde žijí, co se podařilo napoprvé a co se osvědčilo v čase, prostě inspirativní náhled na to, abychom si my, jako posluchači, mohli ušetřit třeba nějaké chyby a srovnali si svoje rozhodování.

Nakonec jsme slavnostně zakrojili dort, který byl veganský, bezlepkový a moc dobrý, letos jablečný.

Téma příští konference ještě není zcela jasné, ale termín už ano. Sejdeme o víkendu od 17. do 19. listopadu 2023.

za článek děkujeme Ivaně Mertové, za fotky děkujeme Václavu Beranovi

Za podporu konference děkujeme všem, kdo si zakoupili vstupenku, řečníkům a dobrovolníkům
a samozřejmě také všem partnerům/dárcům do tomboly:

Akademie soběstačnosti zajišťuje přímý přenos a záznam
květinová výzdoba a adventní věnce od Vanda Hamza www.vandahamza.cz
Zahradní OLLA od www.zahradniOLLA.cz
BIO OSIVO od www.permaseminka.cz
celý ročník 2022 od Pravý domácí časopis www.pravydomaci.cz

předplatné časopisu Sedmá Generace www.sedmagenerace.cz
časopisy Živé zemědělství od Farmářská škola
publikace a knihy od Permakultura CS
knihy od Petra Kubaly za Svobodný domek
bylinkové a pravé čaje v biokvalitě od Sonnentor

online konzultace u přírodní architektky www.architekturazivota.cz
poukaz na kurz od Aleny Gajduškové www.pozemskazahrada.cz

poukaz na zahradnický kurz ve spolku Malá jižní stráň
poukazy na 2hodinovou cestu Lesní mysli s Barborou Hernychovou www.lesnimysl.cz

biokáva od mexických zapatistů darem od Ekocentrum Divočina www.divocina-malesov.cz
olivový olej a fíky od Ekocentrum Divočina www.olivac.net
balzámy na tělo i na duši od www.permajoga.cz
poukaz na mokřadní rostliny www.beno-biotech.cz
bronzové nářadí od Jana Bradáče www.bradac3d.cz
kosa od Dana Mikušíka www.vseprokoseni.cz
ploskořez od Přémy www.permaprema.cz

fixy a popisovače od Centropen
knihy od Nakladatelství Kazda
knihy od nakladelství Alferia
žížalí hnojivo od www.florium.cz
mykorhiza od Symbiom.cz
biouhel od CirkusC.cz
darované dýně od Martina Skřivánka
dřevěné hrábě od Dagmar Haladové
domácí dobroty od Petry Formánkové
domácí výroba od Ukázkového permakulturního projektu Satureja
domácí dobroty od Ukázkového permakulturního projektu Zahradní lázně Hasina


a všem bytostem,
které se podílely na zdárném průběhu celého víkendu