Jedlá lesní zahrada v Beskydech 2022 – reportáž z kurzu

Letošní ročník tohoto 4 denního kurzu byl mezinárodní, protože jsme skoro na pomezí se Slovenskem. 🙂 Na Beskydách nás to zkrátka těší, a tentorkát se sešla zase skvělá skupina nadšených studentů z Čech, Moravy, Slovenska i z trojmezí od Jablunkova.

V rámci programu jsme prozkoumali patra jedlých lesních zahrad, samozřejmě pozorovali a vyhodnocovali, hodně diskutovali (nejvíce o guildech) a navrhovali (hádejte co?)

Prohlédli a prochodili jsme jednotlivé odstíny jedlého lesa na Slunečním sadě – ukázkovém permakulturním projektu, který je za humny. V chatě Sluníčko u nádrže Horní Bečva jsme pak ochutnali skvělou lokální a sezónní kuchyni i speciální recepty. Svět je zase bohatší o 13 párů rukou lesních zahradníků 🙂

A co na to účastníci? Takto napísala jedna účastnička ze Slovenska:
Ďakujem za úžasný kurz o jedlom lese od Katka Horackova ( Permakultura CS) 🤍🙏 . Na kurze som “pojedla” kopu úžasných informácií 🙈🙏 , ktoré mi otvorili nové obzory . Okrem toho veľká vďaka patrí Chata Sluníčko a Lenka Václavíková Mořkovská za úžasnú starostlivosť, dokonalú domácu stravu a tour de Sluneční sad . Kurz vrelo odporúčam všetkým, čo chcú svoje záhrady pozdvihnúť na vyšší level (ako bonus k tomu je víkend plný super jedla a prírody okolo 🌞🌿)

A protože každá praxe je nejlépe podložená dostatečně pochopenou teorií, tady je pár seznamů a schémat, které se vám mohou hodit do budoucna !