Tento článek je potvrzením, že i permakulturní přátelství prochází žaludkem. Velice mě potěšilo emailové vánoční psaní Renaty Trtíkové, které mělo v názvu „poděkování za dobrodružství s permakulturou v tomto roce“. A tak jsem ji požádala, aby popsala svoji cestu k tomuto propojení : dobré jídlo – pěstování – permakultura – nová přátelství, a samozřejmě jsem velmi ráda, že jsme k tomu dostali i skvělý recept na čokoládový dort ! Můžete si jej tedy vyrobit kdykoliv a kdekoliv, třeba proto, že na vás na konferenci v listopadu nevyzbyl 🙂
Příběh čokoládového bezlepkového veganského dortu pro oceněné Ukázkové permakulturní projekty roku 2021 začal už v roce 2020, konkrétně v prosinci. Jak? Po delším váhání jsem se rozhodla zakoupit vstupenku na konferenci Zpátky k jídlu a podpořit tak práci nejen mojí kamarádky – spoluorganizátorky konference – ale i všech účinkujících. Celý rok 2021 jsem chodila kromě jiného pomáhat do Přírodní zahrady Satureja u nás v Nymburce a pak kuchařsky zkoumat všechny dary z této zahrady. Po drobných peripetiích roku 2021, byl den konference o jídle a zemědělství stanoven až na 8. září 2021.
A tam pomalu spolupráce s Permakulturou CS začala nabývat konkrétní obrysy. Důkladně jsem prozkoumala jejich stánek s knihami, mluvila s Katkou Horáčkovou a Lenkou Mořkovskou, jednoduše jsem se inspirovala. Vtipné a příjemné překvapení pak bylo, že o necelý týden později jsme se ve stejném složení setkaly v Přírodní zahradě Satureja v Nymburce, kde Katka i Lenka a další „hodnotitelky“ obdivovaly její zákoutí a fotily, hovořily s Jiřinou Kellymanovou, zatímco já jsem pomáhala s přípravou občerstvení. A právě tam to začalo. Katku napadlo během společného posezení kolem venkovní pece na chleba i na závin, že bych mohla nějaké dobroty přivézt i na listopadovou konferenci. A protože se chuťové buňky návštěvnic dostatečně přesvědčily, přišla pak i otázka, zda bych mohla připravit slavnostní dort pro nové ukázkové projekty. Jedinou podmínkou pak bylo, aby byl VEGAN a BEZ LEPKU.
Tak začalo moje pátrání po ideálním receptu. Věděla jsem, že francouzské recepty jsou tou cukrářskou jistotou, která nezklame. V úzkém výběru skončily tyto: Gâteau au chocolat sans gluten moelleux (Čokoládová bezlepkový veganský koláč), Gâteau au yaourt végétalien et sans gluten (Jogurtový bezlepkový koláč) a Gâteau à la courgette et aux épices (Dýňový koláč s kořením). Protože se konference Permakultury CS konala v polovině listopadu 2021, není překvapením, že vyhrál recept se spoustou čokolády!
Vtipné na tvoření je, že v den, kdy se celé dílo odhodláte vytvořit, vám něco řekne: „ A co kdyby ses podívala na recepty ještě sem?“ A tak byl dort vytvořen ze tří pater, dvě patra tvořily recepty Brownie z fazolí adzuki a Arašídové puffy z kuchařky Kateřiny Winterové Jíst a žít. Vrchní patro pak francouzským receptem, který jsem pro vás přeložila.
A zde je tedy můj oblíbený francouzský recept.
Pro tento recept je dobré si předem připravit jablečné pyré.
Jablečné pyré
800 g jablek (nejlepší jsou ta na pečení nebo vaření, já použila starou odrůdu Jeanne Hardy)
100 ml vody
150 g cukru
vanilka nebo vanilkový cukr
šťáva z půlky citrónu
Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme vodou, přidáme citrónovou šťávu a vaříme do konzistence pyré.
A teď slibovaný recept na Čokoládový bezlepkový veganský koláč:
Suché ingredience
100 g třtinového cukru
220 g rýžové mouky
40 g kukuřičného škrobu
100 g kakaa
40 g mandlové mouky nebo nastrouhaného kokosu
2 kávové lžičky jedlé sody
Mokré ingredience
500 ml sójového mléka
1 polévková lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy
100 g jablečného pyré
100 ml olivového oleje (já použila slunečnicový)
Poleva na dort
4 polévkové lžíce kokosového oleje (já použila slunečnicový)
8 kávových lžiček nastrouhaného kokosu nebo mandlové mouky
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2. Připravíme si dvě mísy. Do první mísy vlijeme sójové mléko a jablečný ocet/citrónovou šťávu a necháme odpočívat 5 minut. (To je velmi důležité a čas nekraťte nebo neprodlužujte.) Po 5 minutách vmícháme jablečné pyré a olej.
3. V druhé míse smícháme suché ingredience.
4. Do mísy se suchými ingrediencemi vlijeme obsah první mísy a dobře promícháme metličkou.
5. Olejem vymažeme formu (24cm) a vlijeme do ní těsto. Dáme do předehřáté trouby na 45 minut. Hotový koláč necháme vychladnout ve formě.
6. Připravíme polevu. Ve vodní lázni necháme roztát čokoládu, olej a nastrouhaný kokos/mandlovou mouku.
7. Polevu necháme zchladnout, občas jí promícháme a pak ji nalijeme na vychladlý koláč a uhladíme.
8. Připravený koláč necháme chladit v lednici nejméně 2 hodiny.
Přeji vám všem Bon appétit!
Renata Trtíková