Co jsou semínkovny a jak fungují

Semínkovna je místo pro bezplatnou výměnu semínek. Tato iniciativa k nám přišla z Francie, má i svoji webovou stránku www.seminkovny.com, kde najdete i seznam už existujících semínkoven. Účelem semínkovny je umožnit bezplatnou výměnu a sdílení osiva, nejen toho koupeného v obchodech, ale i neobvyklých, zvláštních nebo místních odrůd zeleniny nebo květin.  

Jak založit semínkovnu

Založení semínkovny není nijak složité. Potřebujete veřejně přístupné místo. Může to být čajovna, kavárna nebo třeba knihovna. Rozhodně místo, kde po vás nebudou chtít peníze, semínkovna je totiž nevýdělečná záležitost. Dále krabici, kam budete semínka ukládat. Zpočátku budete muset přispět vlastními semínky, později si lidé zvyknou a začnou také přidávat.

Určitě se hodí i nějaký návod, protože semínkovna je mezi lidmi neznámým pojmem a budou se ptát.

Když už máte krabici se semínky, potřebujete lidi. Možná už nějakou dobu zahrádkaříte a mezi vašimi přáteli se najdou podobně smýšlející duše. Nějaká forma propagace je určitě potřebná. Co třeba vlastní stránka nebo skupina na facebooku? Nebo letáčky? Přednáška o semenaření? Slavnostní otevření semínkovny s pozváním zajímavých lidí? Beseda? Komunitní zahrádkáři? Možností je spousta, tak dejte průchod svojí fantazii.

Proč a jak sbírat a uchovávat semínka

Proč je vlastně důležité sbírat semínka? Sortiment v obchodech se zdá být široký, ale to je do té chvíle, než začnete zahradničit. Pak zjistíte, že od každé zeleniny nebo květiny koupíte jen několik málo odrůd a že ve všech obchodech je to samé. V internetových obchodech je situace jen o malinko lepší.

Diverzita je nutná nejen v divoké přírodě, ale i v zemědělství. Snížit počet odrůd, jak se to děje v současné době, je ekonomicky výhodné pro semenářské firmy, ale pro produkci potravin je to rizikové, protože když pak některá odrůda nebude schopná odolávat škůdcům nebo nemocem, povede to k ohromným škodám.

Nemusíte spoléhat na nabídku v obchodech, nikdo vám nezaručí, že určitou odrůdu, kterou jste si oblíbili, koupíte i příští rok. Přitom existuje ohromné množství rostlin a odrůd, které se běžně koupit nedají. Takže když už jejich semínka někde seženete, je dobré si je namnožit, abyste je pro sebe uchovali.

Ekonomická stránka věci také není zanedbatelná. Nakoupit osivo na malou zahrádku nemusí být až tak drahé, ale jakmile máte větší pozemek, už jsou stovky nebo tisíce ročně.

Semenaření mě navíc i baví. Je to fajn chodit po zahrádce, sbírat semínka a snít o tom, jaké krásné rostliny mi z nich příští rok vyrostou. Sbírám i semínka planých rostlin, třeba takovou třezalku budete jen těžko hledat v obchodech.

Pár rad pro začátečníky

Vybírejte si pro semenaření jednoletky, tedy rostliny, které vytvoří semena hned v prvním roce nebo trvalky, které je tvoří každým rokem. Dvouletky kvetou a plodí až druhým rokem, to znamená, že vám budou zabírat místo na záhoně dvě sezóny, pokud tedy v zimě nezahynou.

Nikdy se nepokoušejte semenařit osivo, které má za názvem odrůdy zkratku F1. Takové osivo má totiž v první generaci uspokojivé výsledky, ale v těch dalších už nikoliv. Jsou to semena, která musíte kupovat každý rok znovu. (Vidíte ten jasný příklad závislosti na producentech a prodejcích osiv?)

Než začnete se semenařením, je dobré si o těch rostlinách něco zjistit. Některé se snadno kříží mezi sebou, platí to například pro dýně. Takže když jste sklidili dýni hokkaido, neznamená to, že ze semen vyroste přesně stejná dýně. Podobně se se svými divokými příbuznými kříží mrkev. Pokud chcete mít jistotu, že dostanete ta žádoucí semínka, je třeba opylit květy ručně a pak ochránit před kontaminací jiným pylem.

Dobře se semenaří například rajčata, papriky, hrášek nebo fazole.

Berte semena jen těch nejlepších a nezdravějších rostlin, které mají ty žádoucí vlastnosti. Třeba u salátu se vyhněte těm rostlinám, které nejdříve vyběhly do květu, protože potomci takové rostliny budou mít pravděpodobně sklon rychleji vybíhat do květu. Pokud máte tu skvělou myšlenku, že na semeno necháte ty malé, nanicovaté, nemocné a vůbec všelijak nepovedené rostliny, tak to vás zklamu, to není dobrá cesta.

Sbírejte semena z více rostlin, ne jen z jedné, abyste zachovali určitou rozmanitost.

další užitečné odkazy:

http://www.potravinovezahrady.cz/

http://www.permaseminka.cz

https://gengel.cz/