IPC kurz na Vlčí Hoře – úvodní kurz do permakultury

Kurzy na Vlčí Hoře se konají již od roku 2011, kdy se pomalu zahrada za budou společnosti Nobilis Tilia začala klubat na svět.

Vlčihorská zahrada původně vznikla pod názvem ZAHRADA DOBRA v letech 2011 – 2013 a to s cílem vytvořit výukovou a ukázkovou bylinkovou zahradu na permakulturních principech, cestou permakulturního designu, společně s jejími uživateli z blízkého okolí, a vytvořit tak místo pro setkávání. Vznikla tak zahrada JEDLÁ, BYLINKOVÁ, částečně LESNÍ, PERMAKULTURNÍ a UŽITKOVÁ, KRÁSNÁ, PRODUKČNÍ a VÝUKOVÁ. Tím nejčastějším produktem jsou zejména léčivé byliny a jejich semínka, vůně a krása, kterou můžeme obdivovat jako návštěvníci po celý rok. Zahrada má totiž stále otevřeno. V roce 2019 získala zahrada plaketu Přírodní zahrada.

A celý ten proces zakládání zahrady prozkoumáváme právě na kurzu ÚVOD DO PERMAKULTURY A ZAKLÁDÁNÍ ZAHRAD.

jak píše jedna z účastnic:
“Nejvíce mi kurz pomohl dodat odvahu v těchto principech přírodního zahradničení pokračovat. Cením si doporučení a přehledu další domácí i světové literatury, která principy permakultury předkládá srozumitelně a dostali jsme konkrétní tipy pro naše podnebné podmínky. Určitě mě to posunulo od obyčejného teoretického samostudia ke konkrétním i malým krokům. Hned po absolvování jsem začala na zahradě tvořit příkmenné koláče u mladých ovocných stromků. 🙂 Děkuji za celý příjemně strávený čas a cenné informace, semínka i knihy! :)”

A celý ten proces zakládání zahrady za pomoci ručního nářadí prozkoumáváme právě na kurzu ÚVOD DO PERMAKULTURY A ZAKLÁDÁNÍ ZAHRAD.

Doporučeným studiem před každým kurzem bývá i toto video:

Těším se naviděnou v zahradě, kurzy najdete v našem kalendáři.