Zeměloď Ječiňák

Mladá rodina se 3 dětmi obývá tento pozemek o velikosti 8300 m2 uprostřed polí nedaleko Panenského Týnce od roku 2015. Velikou inspirací je stavba zemělodi, kterou postavili svépomocí a mnodé další druhy staveb, ostrovní bydlení soběstačné v zásobování vodou i elektřinou, využití šedé vody a kompostů.

Jak začít bydlet uprostřed polí ? – větrolam !

K ochraně pozemku před větrem byly vysazeny 2-3 řady topolů a skladba divokých a jedlých keřů pro ptáky a zvířata. Vzhledem k podmínkám půdním (skoro čistý jíl) a větrným se stromy ujímaly pomalu, některé nepřežily, ale dnes po 7 letech už poskytují příjemný stín a pocit soukromí.

Pěstovací plochy jsou umístěny kolem domu a na terénních valech, které zajišťují soukromí, i malé sluneční pasti. Vzhledem k půdním podmínkám nektěteré výsadby přirůstají pomalu. Plotem se sem někdy dostanou zvědaví zajíci a hlodavci všeho druhu tuhle oázu uprostřed polí už našli a často tu hodují. Velice se daří výsadbám, které dostávají kompost z kuchyně a z pilinové toalety, která je umístěna mimo dům, a těm, které zalévá šedá voda z domácnosti. Přepady z nádrží na dešťovou vodu ze střechy veliké dílny a skladu jsou svedeny do jílového jezírka v nejnižším bodě pozemku, který se zdá být na rovině.

Jak se bydlí v zemělodi – pěkně v teplíčku

Nadšení majitelé zde postavili zeměloď inspirovanou prací M. Reynoldse (architekt odpadu), ale s úpravami, které vyžaduje místní klima, podmínky pozemku a podle požadavků rodiny, která v ní žije od roku 2018. Dům soběstačný v dodávce elektrické energie, a vody – v domě se používá pouze přečištěná dešťová voda, a to i na pití, šedá voda je používána v zahradě. Na střeše zemělodě jsou FV panely, které vystačí na běžný chod domácnosti, včetně kuchyňských elektrických spotřebičů, i na ohřev vody v bojleru. Jedná se o ostrovní systém, tedy nenapojený na rozvodné sítě. Díky dispozici domu vůči světovým stranám a dostatečné izolaci stěn (ano, s těmi nadusanými pneumatikami), je zde veliká úspora dřeva potřebného na vytápění (3m3 dřeva na 100 m2 obytného prostoru na celou zimu).

Veškeré práce se dřevem jsou práce majitele, který je nadšený truhlář/řezbář/stavitel, a věnuje se přírodním stavbám a poradenství, a tak se tu můžete inspirovat mnoha způsoby využití kulatiny i hraněného dřeva, použil se tu i ferrocement a konopný beton, raketová kamna a hliněné podlahy v domě, veškerý nábytek a dveře a okna vznikly tady na pozemku.

Součástí zemělodí je vždy pěstování jídla a využití šedé vody v přední prosklené části. Zde se ukázalo, že to způsobuje vysokou vzdušnou vlhkost pro zbytek domu, a tak došlo k úpravě a rozšíření přední části o další prosklený prostor, který bude využit k pěstování.

V současné době (léto 2022) probíhá venku stavba trámové konstrukce budoucí a větší dílny ( hrázděná stavba se výplní sláma + hlína ) s možností společenského prostoru v patře pod střechou. V divočejší a vzdálenější části pozemku probíhá stavba „dětského“ domečku pro děti všeho věku ( dřevo + hlína + patky z nadusaných pneumatik), zavařování ostružin z hustého porostu kolem kompostů, domácí vzdělávání zatím nejstarší dcerky – ta si před domem staví hobití domečky z kamenů, dlaždic a hlíny :-), kousek dál kvetou lekníny v jezírku a dva menší psíci pobíhají kolem a číhají na nějakého hraboše.

Přes trošku drsnější klimatické podmínky, je tu znát atmosféra tvořivosti, nápaditosti a zároveň jednoduchého a spokojeného života, který možná není pro každého, ale každý si tu může najít svůj kousek inspirace. 🙂

Představení projektu na Permakulturní Konferenci 2022 k nahlédnutí zde:

Ukázkový permakulturní projekt ZEMĚLOĎ JEČIŇÁK – na Permakulturní konferenci 2022 PŮDA. – YouTube