Vojtěška v granulích – rostlinné hnojivo pro vaše rostliny

Tento článek pro nás přeložila Markéta Šinková a jedná se o text z platformy Learn Veganic, která se věnuje veganskému zahradničení. Pro tento druh pěstování se můžeme rozhodnout z etických důvodů, když nechceme podporovat chov zvířat a nepoužíváme žádné jejich produkty, anebo jsme v situaci, kdy ke zvířecímu hnoji nemáme přístup. To je případ mnoha zahrádkářů ve městech a na malých prostorech, balkonech, terasách. Nechte se tedy inspirovat, a dejte nám vědět vaše zkušenosti.

Zahradní sezóna je v plném proudu. Potřebovaly by vaše rostliny dodat živiny? Jednou z možností je vojtěška.

Vojtěška (známá take jako alfalfa) představuje pro vyvíjející se rostliny skvělý zdroj živin. Je to jednoduchá rostlinná alternativa k živočišným produktům, které běžně nabízejí zahradnická centra (jako jsou různé pytlované či granulované hnoje). Pokud nemáte dost kompostu, vojtěška je jednoduše dostupný rostlinný materiál.

Vojtěška má obvykle poměr N-P-K okolo 3-0.5-2. Jinými slovy, má vyvážený poměr živin a nemůže se tedy stát, že byste své rostliny určitou látkou přehnojili. A můžete ji použít v kterékoliv fázi vývoje.

Vojtěšku můžete v zahradě používat mnoha způsoby!

• Když vysazujete předpěstované sazenice, například sazenice rajčat, můžete přidat malou hrst vojtěškových peletek přímo do výsadbové jamky.
• Můžete také vojtěšku přidávat na celou plochu záhonů, buď rozhozením po povrchu, nebo zapravením do půdy. Obvyklé dávkování je 5 – 20 kg vojtěšky na 100 m2, podle toho, jak moc chcete půdu vyhnojit.
• A pokud pěstujete rostliny v nádobách, můžete přidat asi 2 hrsti vojtěšky do každé nádoby na začátku pěstební sezóny.
• Později v sezóně můžete jednotlivým rostlinám přilepšit přidáním asi půl hrsti vojtěškových peletek do půdy okolo rostlin.

Rychlé vs. pomalé uvolňování živin

• Pokud chcete pomalu rozpustné hnojivo, aplikujte vojtěškové pelety v suchém stavu.
• Pokud naopak chcete vašim rostlinám poskytnout živiny v rychle dostupné formě, před aplikací peletky rozpusťte ve vodě. (A nestane se, že by vám peletky sežrali například zajíci 🙂
• Můžete je také nechat namočené ve vodě přes noc a teprve poté aplikovat formou zálivky k rostlinám. Tak získáte super rychle působící hnojivo.

Jak vybrat vhodný zdroj a na co si dát pozor?

Vojtěška má skvělé vlastnosti, ale jsou zde i určitá rizika, na které je třeba si dát pozor.

Při pěstování vojtěšky se často používají silné herbicidy a může obsahovat GMO příměsi (To se týká především vojtěšky dovážené z  USA, kde je povoleno pěstování GM vojtěšky. – pozn. překl.) Fuj! Dá se však sehnat i vojtěška, která nebyla chemicky ošetřená. Při nákupu tedy doporučujeme zapátrat přímo u výrobců a zeptat se, jak byla jejich vojtěška pěstovaná (Je GMO? Byla ošetřená herbicidy a pesticidy?), a najít si tak vlastní ověřený zdroj.

Vojtěška se někdy prodává jako doplněk stravy ve formě prášku. A někdy zase jako krmivo pro zvířata (koně, králíky) pod názvem vojtěškové pelety nebo vojtěškové granule, což bude pravděpodobně levnější varianta. Vaše zahrada bude spokojená tak jako tak. Jen si dejte pozor, aby se jednalo o 100% vojtěšku bez příměsí nebo pojiv, jako je sádlo (živočišný produkt) nebo rostlinný olej (který do zahrady rozhodně nechcete).

Vojtěšku můžete pěstovat na vlastní zahradě a používat ji jako hnojivo

Další možností je pěstovat na zahradě svou vlastní vojtěšku. Jedná se o hluboce kořenící bobovitou rostlinu, která akumuluje živiny z hlubších vrstev půdy a fixuje vzdušný dusík. Jelikož se jedná o vytrvalou rostlinu, vyberte jí místo, kde může růst dlouhodobě a nebude vám vadit. Můžete jí pravidelně sekat a používat jako hnojivo či materiál do kompostu. Tomuto způsobu pěstování říkáme někdy “chop and drop”, tedy posekat a kompostovat. Dříve se vojtěška pěstovala v rámci osevních postupů na 1/4 až 1/3 rozlohy farem, a tak se nám teď nabízí možnost najít v zahradách vhodný kousek pozemku, kde ji budeme takto pěstovat i jako zahradníci.


Tento článek není komerčním sdělením, a tak vám nebudeme doporučovat konkrétního dodavatele u nás, budeme rádi za vaše zkušenosti !

Pěstujete vojtěšku nebo se ji chystáte vyzkoušet? Napište nám svoje zkušenosti na redakce@permakulturacs.cz


odkaz na původn článek je tady: www.learnveganic.com

více o veganském pěstování: článek Veganská permakultura na webu www.permajoga.cz

další tipy pro veganské hnojení – v angličtině:

Vegan Organic Network – nejdéle fungující asociace veganských zahradníků a farmářů, pravidelně pořádají “otázky a odpovědi veganských zahradníků” online a zdarma na svém youtube kanále.