Jak na instantní záhony? Třeba jako v oáze.

Oslovili jsme Katku Špačkovou z Ukázkového permakulturního projektu Permakulturní oáza s otázkou, jaký je nejčastější dotaz a největší vychytávka poslední doby. A hádejte co? Jsou to instantní záhony. A jak sama říká:

My když zakládali první záhony, tak jsme je vždycky ryli. Ryli jsme i na podzim po každé sklizni. Bylo to hrozně moc práce a zabralo to spoustu času. Pořád jsem přemýšlela nad tím, jak je možné, že v přírodě taky nikdo neryje a třeba stromy hned kousek od našich záhonů rostou do výšky několika metrů a nikdo je taky nehnojí a neryje pod nimi – a přece plodí. Přece nebudu rýt, kvůli tomu, abych vypěstovala hlávku salátu. Pořád mi to vrtalo hlavou, až mi to po dlouhém hledání informací došlo.

Když jsem pozorovala, jak to JEDNODUŠE funguje v přírodě, tak mě to docela ohromilo. Každý podzim příroda prostě VRSTVÍ materiál nahoru – a to je celé. V tom je ten celý vtip. Tráva se ohne, nadzemní části se rozloží, přes zimu pod zemí přežijí kořeny a semena a příští rok z nich vyroste další organická hmota, která zase slouží jako “hnojící vrstva”. Stromy to vychytaly trochu víc, ty prostě shazují listy do vzdálenosti ve které mají pod zemí svoje kořeny. Jejich vlastní listy jim slouží jako hnojivo pro další rok.

Co když tyhle stejné principy použijeme na zahrádce, abychom pěstovali stejně jednoduše jako v přírodě? Šlo by to? Zkusili jsme to a šlo. Přestali jsme rýt naše záhony a začali jsme jen vrstvit. Kompost nebo různý organický materiál (to co bychom dali na kompost) a ten jsme zakryli mulčem nebo kompostem. Na záhonech jsme tak vytvořili výživnou vrstvu půdy, ve které se dá pěstovat i bez rytí.

Nejde tedy jen o to, přestat rýt, ale doplnit do půdy to, co jsme si z ní vzali – takže organickou hmotu a živiny. A jak? Každý podzim nebo po sklizni, až jsou záhony bez zeleniny na ně přidáme vrstvu kompostu (hnůj, který jsme obvykle zarývali, jsme začali dávat do kompostu). Protože – a to je nejdůležitější – tím nakrmíme půdu, ne zeleninu. Ta je vlastně jen vedlejším produktem. Protože jsme pochopili, že pokud se dobře staráme o půdu, tak zelenina roste parádně, je zdravá, šťavnatá (vždycky když ji sklízím, tak z ní teče voda) a škůdci na ni až tak moc nejdou, jako když rostla neustále oslabená v našich vyprahlých záhoncích. Nekrmíme tak jen zeleniny na záhonech, ale hlavně půdu v záhonech.

A jak na ně? Celý článek si můžete přečíst tady >> https://permakulturnioaza.cz/co-jsou-instantni-zahony-a-jak-je-zalozit/


Katka Špačková byla hostem na Permakulturní konferenci PŘIMĚŘENÉ TECHNOLOGIE v roce 2021 a záznam z představení své zahrady najdete tady:

A pokud by vás téma záhonů zajímalo více, tak máme dobrou zprávu. Během další konference s názvem PŮDA v roce 2022 jsme uspořádali kulatý stůl na téma JAK NA ZÁHONY, a záznam těchto sedmi příspěvků a následné panelové diskuse si můžete pustit tady: