Vánoční recepty – rostlinné, lokální a zdravé

Tři vánoční recepty – jak jsem slíbila na online/živém setkání na začátku prosince – posílám jako inspiraci pro vaše celozrnné a vlastně i veganské oslavy.

Nepečené rozinkové kuličky

Fazole uvaříme do měkka, vodu slijeme. Do mixéru pak dáme suché rozinky a vařené fazole. Volím fazole tmavé barvy, aby splynuly s barvou rozinek. Rozmixujeme na kompaktní hmotu a rukama vytvoříme kuličky. Ty pak obalujeme a k tomu zvolíma kakao (kokos, mleté oříšky, skořici…). Nepřidává se žádný tuk, ale můžete přidat lžíci rumu 😊. Zní to neuvěřitelně, ale chuť rozinek skutečně dokáže překrýt chuť fazolí.

Pučálka

Potřebujeme celý hrách, ten dáme naklíčit. V praxi to dělám tak, že ho přes noc nechám v zavařovací láhvi ve vodě nabobtnat. Pak vodu sliju, hrách nechám v zavařovačce a dvakrát denně propláchnu studenou vodou. Po dvou až třech dnech hrách změkne a má klíčky.

Naklíčený hrách pak osmahneme na oleji. Nakonec hodně osolíme a očesnekujeme, osvědčil se mi práškový česnek.

Černý kuba

Černý kuba je tradiční vánoční jídlo. Jméno je prý odvozené od houby zvané stroček trubkovitý, který po usušení zčerná. Poslouží dobře i jiné sušené lesní houby. Pokud jich máte málo nebo žádné, dá se využít i hlíva, která roste i v zimě (a pokud neroste, dá se koupit v obchodě).

  • Kromě hub budete potřebovat ječné kroupy, cibuli, česnek, olej, sůl a pepř.
  • Ječné kroupy uvaříme doměkka. Volte rozumné množství, dokážou se navařit na trojnásobek svého objemu. Také je potřeba je při vaření občas zamíchat. Nebo je můžete dát „vařit“ v hrnci s pokličkou do trouby, pokud v ní právě něco pečete, anebo uvařit v tlakovém hrnci.
  • Cibuli osmahneme na oleji a pokud máme čerstvé houby, také je necháme trochu osmažit s cibulkou.
  • Sušené houby namočíme do horké vody, aby změkly, můžeme je i krátce povařit.
  • Pak všechno smícháme, přidáme sůl, pepř, majoránku a česnek, vložíme do pekáčku a zapečeme v troubě.

(poznámka redakce: pokud byste chtěli variantu bezlepkovou, můžete kroupy nahradit pohankou, která se nemusí předem namáčet ani tak dlouho vařit)

A samozřejmé je, že tyto recepty nejsou omezené na dobu vánoc, rádi si na nich pochutnáme kdykoliv během roku. Dobrou chuť !

Autorkou těchto receptů je Ivana Mertová, kterou najdete také na webu www.mestskapermakultura.cz

A další veganské recepty najdete třeba na www.soucitne.cz, třeba právě HLÍVA ALÁ RYBA by se vám mohla líbit…

a mnohé další inspirace jsou na https://soucitne.cz/recepty/chutovky-a-dobroty/vanoce