Chystáte svůj první permakulturní projekt? Hledáte inspiraci pro rozvíjení svého projektu? Zajímá vás, jak aplikovat permakulturní přístupy v praxi? Prohlédněte si naši nabídku prakticky zaměřených článků. Pokud máte sami zajímavou zkušenost nebo postup, napište nám. Inpirace není nikdy dost - váš příspěvek rádi zveřejníme.
aneb Co jste o půdě asi ještě nevěděli
V nabídce nových publikací o půdě mě zlákala kniha kanadského zahradníka a blogera Roberta Pavlise Soil Science for Gardeners – Working with Nature to Build Soil Health (česky Věda o půdě pro zahradníky – spolupráce s přírodou na vytváření zdravé půdy).
Pana Miloslava Šípa a jeho specializované zahradnictví Růže Skaličany, sídlící kousek od Blatné (www.ruzeskalicany.cz), dobře znají čeští i slovenští nadšenci pro pěstování růží. Permakulturní designérka Marianna Holušová Ružičková položila panu Šípovi několik otázek týkajících se jeho života a práce, a také požádala o doporučení, které odrůdy růží by měl zvolit začínající pěstitel. Pan Šíp sepsal odpověď v podobě následujícího článku.
Námět, jak pomoci zahrádkářům, aby se dostali k minerální moučce, a k tomu rychle zbohatnout
...aneb něco málo o permakulturistově osamělosti a práci s LOPAATOU.
Autorka radí na základě vlastních zkušeností, jak najít ve svém okolí spřízněné permakulturní duše a jak s nimi začít něco podnikat.
Tipy Tobyho Hemenwaye, jak zvolit pozemek „na míru“ vašich potřeb, přeložil Václav Čermák
Následující návod a inspirační obrázek jsme převzali z článku světoznámého permakulturního lektora Geoffa Lawtona.
Sázení stromů je důležitým krokem při řešení klimatických změn, a sázení ovocných stromů přináší kromě kyslíku a krásných prvků do krajiny také ovoce, a to doslova. Jako jeden z příspěvků právě proběhlé konference "Jak na permakulturní design" jsme na příkladu komunitní výsadby vesnického sadu přinesli reportáž strukturovanou přes jednotlivé kroky procesu permakulturního designu.
Zkratka 5P znamená PŘÁTELSKÉ POHODOVÉ PRACOVNÍ PERMAKULTURNÍ POTKÁVÁNÍ, tedy akci v zahraničí známou jako Permablitz a na Slovensku jako Permatak.
jaké jsou příklady dlouho fungujících zahrad/farem na principech veganské permakultury?
Když tak v zimě procházím oddělením ovoce a zeleniny v supermarketu, přemýšlím, kdo vlastně může potřebovat jahody v zimě.
V posledním úklidovém dílu se seznámíme s využitím tzv.“měkkých chemikálií“, bezpečných chemických látek, které běžně míváme doma. Je to například kyselina octová nebo hydrogenuhličitan sodný. Ale pro výrobu nezávadných čistících prostředků můžeme sáhnout i do kuchyňských zásob nebo do špajzky!
V druhém dílu, který se také věnuje šetrnému úklidu v domácnosti si představíme výrobu a použití univerzálního citrónového čističe a používání octového čističe Ringo.
Pokud se zamyslíme nad množstvím chemických čistících prostředků, které se běžně při úklidu domácnosti používají, zjistíme, že v této oblasti můžeme hodně co zlepšovat..
Autorkou termínu “zero waste“, který se i v našich končinách pomalu zabydluje, je Bea Johnsonová, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi v Kalifornii.
Tento koncept si klade za cíl, aby každý, kdo se k němu přidá, ve svém životě nevytvářel pokud možno žádný odpad. Nulový odpad je kýžený cíl, ale můžeme se k němu postupně přibližovat, každý z nás podle svých možností.
Semínkovna je místo pro bezplatnou výměnu semínek. Tato iniciativa k nám přišla z Francie, má i svoji webovou stránku https://seminkovny.wordpress.com/seminkovny/, kde najdete i seznam už existujících semínkoven. Účelem semínkovny je umožnit bezplatnou výměnu a sdílení osiva, nejen toho koupeného v obchodech, ale i neobvyklých, zvláštních nebo místních odrůd zeleniny nebo květin.
Známý ochránce přírody vysvětluje, jak přilákat na pozemek různé živáčky a jak nám budou pomáhat.
Přichází podzim, doba dýní. Jsou krásné, ale pro permakulturisty mají i praktický význam. Snadno se pěstují. Sklizeň je také rychlá, stačí je posbírat ze země. Když to porovnáte s namáhavým vykopáváním brambor, je to skutečně rozdíl. Uskladnění dýní je úplně jednoduché, stačí je nechat někde v suchu a v teple. Použití v kuchyni je velmi rozmanité, ale u nás nemají dlouhou tradici a neumíme je moc vařit.
Tento článek vyšel v první brožurce řady Klíč k soběstačnosti s názvem Malá velká voda.
Akvaponie je jednou z inovativních technologií, které mohou výrazně ovlivnit způsob, jakým produkujeme potraviny. Tento vysoce efektivní a udržitelný zdroj rybího masa, zeleniny nebo ovoce zažívá na mnoha místech ve světě neobvyklý rozkvět a pomalu se dostává i do České republiky.
Stejně jako veverky a straky si sbírají úrodu do svých skrýší, my lidé si děláme zásoby na zimní období do svých spíží. V zimě si pak zpříjemňujeme lepení vánočního cukroví domácí zavařeninou anebo nedělní sváteční oběd kysaným zelím.
Jaké práce jsou před zimou na zahradě nutné a jaké naopak raději necháme na jaro
Uhel na kreslení zná každý už od školních let, právě tak dřevěné uhlí na grilování. Málo kdo už ale zná biouhel, v Rakousku čerstvě povolenou novinku mezi přípravky podpůrnými pro půdu. Pro úředníky a běžné zemědělce je to sice novota, která ale byla a je využívaná a známá na mnoha místech naší planety.
Zeleninové záhrady sú prirodzenou súčasťou tvorby permakultúrneho dizajnu, ktorého jedným z cieľov je znížiť produkčné plochy človeka na minimum a ponechať dostatok voľného priestoru pre ostatné živé bytosti Zeme.
Povídání pro inspiraci a pobavení. Pro naučení se této činnosti je lépe to vidět a prakticky zkoušet pod dohledem osoby znalé.
Spoluspotřebitelství je idea, která změní náš svět. Tvrdí to magazín TIME, který zařadil spoluspotřebitelství mezi 10 idejí, které radikálně změní svět v nejbližším období. Rozumnou volbou dneška již není vlastnit, ale sdílet.
Jak se invazní rostliny šíří, co můžeme sami udělat pro prevenci jejich dalšího šíření a jak může být nápomocen nový zákon o bioodpadech?
Permakultura je…
Permakultura je založena na pozorování a využívání přírodních koloběhů, vazeb a vztahů k designování všeho, co potřebujeme k životu: účinné a zdravé produkce potravin, bydlení, systémů poskytujících energii i samotných lidských komunit. Cílem je vyšší kvalita života, který by byl provázaný s prostředím a šetrný vůči přírodě. Permakultura využívá starobylé tradiční postupy, stejně jako moderní technologie a poznatky současné vědy. Více
Obsah tohoto webu podléhá Creative commons licenci ve variantě by-nc-nd v4.0.
To znamená, že budeme rádi, pokud budete obsah šířit dál. Nesmíte jej však použít ke komerčním účelům, nesmíte do něj zasahovat a musíte vždy uvést jako autora organizaci Permakultura (CS) a připojit poučení o by-nc-nd v4.0 licenci.
Více o licencích Creative commons najdete na českém webu Creative commons Česká republika.
Náš spolek má dlouhou tradici (založen 1996) a je součástí širokého mezinárodního permakulturního hnutí. Pořádáme mezinárodně uznávané kurzy permakulturního designu (PDC – Permaculture Design Certificate) a další specializované kurzy, viz akademiepermakultury.cz. Naším hlavním cílem je sdílení zkušeností a šíření informací o permakultuře ve středoevropských podmínkách. Více