Řízená sukcese jednoho záhonu (skleníku), zpráva o slimákovi

Jarní výsevy jsou už v plném proudu a společně se dnes podíváme na postupné osazení (obsazení) jednoho záhonu. Jde o zprávu o jednom experimentu a prvním roce pěstování na severním svahu v polostínu, 356 m.n.m., a jde tu vlastně také o zkušenosti s pěstováním pod řekou slimáků, která přitéká z blízké louky. Určitě se vyplatí sbírat je na začátku sezóny a nenechat je příliš se rozmnožit… a jak na ně dál?

Místo ve svahu, které vypadá jako vyvýšený záhon, bude jednou skleníkem, a než se tak stane, chovám se k němu jako k běžnému záhonu. Je tedy dost dobře možné, že vám mohou některé informace dobře posloužit kdekoliv na vašich zahradách.

Při vyslovení pojmu sukcese si často vybavíme ten typický příklad, jak se nesekaná louka postupně stává lesem. Smíšený les je u nás tzv klimaxovým stádiem, kam příroda posouvá místní květenu.

Na zeleninových záhonech zažíváme častěji přirozenou sukcesi v tom smyslu, že ji zpomalujeme – odstraňujeme plevel, který nechceme – buďto ho jíme anebo ho kompostujeme – a vysazujeme takové rostliny, které na záhonech chceme. Okolní přiroda nám do záhonů může sypat také semínka ze stromů a z okolních luk, v zásobách kompostu může být miliarda semínek čekajících na správné podmínky – světlo, teplo a vodu. Tím se startuje přirozená sukcese, kterou my zahradníci naopak svými zásahy zpomalujeme.

Při intenzivním pěstování ve skleníku, pařeništi anebo vymazleném vyvýšeném záhonu, se snažíme využít pěstovací plochu co nejšikovněji. No, a protože asi žádná zahrada není ušetřena nájezdu slimáků, můžeme si pomoci třeba takto. Nahusto vysetá rukola nebo řeřicha slimákům celkem brzy přestane chutnat, ale pokud se chystáme přesazovat předpěstované sazenice, potřebujeme je ochránit.

Každá přesazená sazenice v tomto případě dostala individuální ochranu ve formě kelímku/kvetináče/kousku PETky s ustřiženým dnem a s nalepenou měděnou páskou 5cm vysokou, která je původně určená pro odstínění elektromagnetických polí (viz odkaz dole). Jak je vidět z fotek, napřímo vyseté dýně a cukety jsou nechány bez povšimnutí, přesazené saláty by ale jistě nepřežily do rána … v těchto “obrněných šatech” sazenice zůstanou po celou dobu svého růstu a nijak je to neomezuje. Nalepovací páska je levnější než samotný měděný plech, a všichni víme, jak se těží měď v dolech v jižní Americe a Africe…..

Tak, a jak je to s tou sukcesí? Postupně během sezóny tedy porost rukoly vystřídaly jednotlivé sazenice náročnějších rostlin jako jsou papriky, rajčata, kapusty a protože jde o záhon blízko domu, jsou tu i rostliny na pravidelné ořezávání do jídla – odrůdové celery na listy i řapíky, mangold a lichořeřišnice, ředkvičky na šešule, brutnák, … Záhon dostal během léta ochranku z lesnického pletiva, protože se nacházíme v neoplocené části zahrady a srnám začaly chutnat keříčkové fazole. Ty byly vysázeny bez měděných ochran a přežily nájezdy slimáků tak z poloviny.

Během léta se pomalu proměňuje skladba rostlin a nabídka květů a listů do salátů, na uvolněná místa se dají znovu osít listová zelenina – ať už by to byla tzv asijská listová zelenina – mibuna, mizuna, nebo kozlíček, já jsem zvolila známou kombinaci: řeřicha, hořčice, rukola, česnáček, fenykl….

Tak, přeji vám hodně zdaru do další pěstovací sezóny, AŤ VÁM TO ROSTE !!!

A pokud budete mít podobný fotopříběh, který si přejete poslat dál pro všechny, kdo nejsou na sociálních sítích, kde příběhy a rady mohou brzo zapadnout… napište nám je i s fotkami na redakce@permakulturacs.cz, rádi je sem zařadíme.

PS. ano, je tu link na tu měděnou pásku a v současné době jsem ji našla v 5cm šířce a 29m délce tady: https://www.hotair.cz/detail/ochranne-pasky/medene-pasky-k-odvedeni-tepla-a-odstineni/medena-lepici-cu-paska-55micron-29m-sirka-50mm.html

krásenka zpeřená má jedlé květy 🙂 které se hodí nejen do salátů, ale zejména na dezerty !

Autorkou článku je Katka Horáčková, která vás zve na pravidelné KURZY naživo – o pěstování, semenaření, zpracování bylin a také o permakulturním designu, najdete je na jejím webu www.permajoga.cz