Návštěva u pěstitele růží

Pana Miloslava Šípa a jeho specializované zahradnictví Růže Skaličany, sídlící kousek od Blatné (www.ruzeskalicany.cz), dobře znají čeští i slovenští nadšenci pro pěstování růží.

Permakulturní designérka Marianna Holušová Ružičková položila panu Šípovi několik otázek týkajících se jeho života a práce, a také požádala o doporučení, které odrůdy růží by měl zvolit začínající pěstitel. Pan Šíp sepsal odpověď v podobě následujícího článku.

Vzhledem k tomu, že pocházím ze zahradnické rodiny, nedovedl jsem si představit, že bych v životě dělal něco jiného než zahradničinu. Můj otec byl vedoucí ovocné školky, kde se pěstovalo ročně cca 60 000 ovocných stromků a 25 000 růží. Zde pracovala i moje matka. Otec pocházel ze Skaličan, kde měli jeho rodiče menší hospodářství. Po roce 1989 jsem si vzal pole z družstva a začal s pěstováním růží, které mělo ve zdejší lokalitě historii už z dob první republiky, kdy je zde začal pěstovat Jan Böhm a proslavil Blatnou jako město růží.

Sortiment se zpočátku skládal z velkokvětých, mnohokvětých, pnoucích, skalkových a parkových růží. Později přibyly půdopokryvné, následně pak historické a anglické růže. Tyto poslední dvě skupiny získávají mezi zákazníky stále větší oblibu, což je zajímavé zvláště u historických růží, které měly po vzniku velkokvětých a mnohokvětých růží historií zůstat a s jejich pěstováním se již nepočítalo.

Růže se samozřejmě pěstují v první řadě pro krásu a vůni – plní tedy hlavně funkci okrasnou. V dávných dobách se růže využívaly často i v léčitelství – Rosa gallica officinalis to má dokonce i v názvu, Rosa pomifera (růže dužnoplodá)je zase velmi zajímavá pro vysoký obsah vitaminu C. Odrůda Trigintipetala se používá pro výrobu růžového oleje, řada odrůd růží se používá v kosmetice. Tato všestrannost ještě zvyšuje zájem o růže a jejich oblibu mezi lidmi.

Často se mě lidé ptají, kterou růži mám nejraději, a já jim odpovím, že s růžemi je to jako s lidmi, každá má přednosti i nedostatky, ale o žádné nelze říci, že by nebyla hezká, nebo alespoň zajímavá.

Růže rozhodně zůstanou v budoucnu součástí našich zahrad, neboť při minimální péči, která je srovnatelná s průměrně udržovaným trávníkem, přinášejí člověku spoustu možností, ať už je to škála barev nebo tvarů květů, velikosti keřů od miniaturních výšky 30 cm po šestimetrové keře, a samozřejmě mnohdy také velmi příjemnou vůni.

K osvědčeným a spolehlivým sortám, které jsou vhodné i pro začínající pěstitele, patří z velkokvětých například Dame de Coeur, Böhm junior, Egresus Aurum, Mount Shasta, u mnohokvětých je to Orava, Gabrielle Privat, Samaria, u skalkových Cupido, Imola, Tallas, z historických pak například Alfred Colomb, Louise Odier, Cardinal Richelieu, Mme Hardy.